Τελικά, η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) αυξάνει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα;


Green Swans Avatar

·

1 min read 1 min

Η κλιματική κρίση αναγκάζει τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες να επανεξετάσουν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις. Η Google, πρωτοπόρος στην τεχνολογική καινοτομία, εδώ και χρόνια προσπαθεί να μειώσει το ανθρακικό της αποτύπωμα. Από το 2007, έχει επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα, ενώ το 2020 έθεσε ως στόχο τη λειτουργία αποκλειστικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030.

Ωστόσο, η εκρηκτική ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης έχει αλλάξει τα δεδομένα. Οι ενεργειακές απαιτήσεις των κέντρων δεδομένων που τροφοδοτούν τα μοντέλα AI αυξάνονται ραγδαία, οδηγώντας και σε σημαντική αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με στοιχεία, οι εκπομπές της Google έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 50% από το 2019, γεγονός που την υποχρέωσε να αναθεωρήσει τις κλιματικές της δεσμεύσεις. Πλέον, στοχεύει στην πλήρη εξάλειψη των εκπομπών της μέχρι το 2030, μέσα από νέες στρατηγικές αντιστάθμισης και αφαίρεσης άνθρακα.

Μία από τις πιο φιλόδοξες κινήσεις της είναι η πρόσφατη συμφωνία με την Terradot, μια εταιρεία που εξειδικεύεται στην ενισχυμένη αποσάθρωση πετρωμάτων (ERW). Πρόκειται για μια διαδικασία που επιταχύνει τη φυσική απορρόφηση CO₂ από το έδαφος, αξιοποιώντας θρυμματισμένα βασαλτικά πετρώματα. Η Google συμφώνησε να αγοράσει 200.000 τόνους πιστώσεων αφαίρεσης άνθρακα από την Terradot, με παραδόσεις που θα ξεκινήσουν το 2029. Παράλληλα, δεσμεύτηκε να επενδύσει 35 εκατομμύρια δολάρια σε τέτοιες τεχνολογίες μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Οι επενδύσεις της Google δεν σταματούν εδώ. Στις αρχές του 2025, ανακοίνωσε νέες συνεργασίες με τις Varaha και Charm Industrial για την απομάκρυνση 200.000 τόνων CO₂ μέσω παραγωγής βιοάνθρακα. Επιπλέον, με την Holocene, αναπτύσσει τεχνολογίες άμεσης δέσμευσης αέρα (DAC), με στόχο την απομάκρυνση 100.000 τόνων CO₂ έως το 2032, σε κόστος 100 δολάρια ανά τόνο—τιμή αισθητά χαμηλότερη από τον μέσο όρο της αγοράς.

Η Google συμμετέχει επίσης στην πρωτοβουλία Symbiosis Coalition (https://www.symbiosiscoalition.org/), μαζί με εταιρείες όπως η Meta, η Microsoft και η Salesforce, στοχεύοντας στη συλλογική αγορά έως 20 εκατομμυρίων τόνων πιστώσεων αφαίρεσης άνθρακα από φυσικές πηγές έως το 2030.

Η μάχη ενάντια στο διοξείδιο του άνθρακα

Οι κινήσεις της Google δείχνουν πως η τεχνολογική βιομηχανία αναγνωρίζει την ευθύνη της και επενδύει σε λύσεις για την κλιματική κρίση. Ωστόσο, η ταυτόχρονη αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης λόγω της τεχνητής νοημοσύνης δημιουργεί ένα δίλημμα: Μπορούν οι νέες τεχνολογίες να αντισταθμίσουν τη ζημιά που οι ίδιες προκαλούν;

Η μάχη για τη μείωση του CO₂ συνεχίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο, με κυβερνήσεις, εταιρείες και επιστήμονες να αναζητούν τις πιο αποτελεσματικές λύσεις. Το μέλλον της κλιματικής πολιτικής των τεχνολογικών κολοσσών θα καθορίσει εάν η καινοτομία μπορεί να συνυπάρξει με τη βιωσιμότητα ή αν τελικά η τεχνητή νοημοσύνη θα αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι για το περιβάλλον.

—–

Πηγή – https://carboncredits.com/googles-carbon-credit-expansion-a-33m-bet-on-rock-weathering-carbon-removal/

More posts. You may also be interested in.