Πώς η σπατάλη τροφίμων μπορεί να ανατρέψει το παιχνίδι για το κλίμα


Green Swans Avatar

·

1 min read 1 min
Πώς η σπατάλη τροφίμων μπορεί να ανατρέψει το παιχνίδι για το κλίμα

Η μελέτη δείχνει ότι μόνο στην Κίνα, πάνω από 5% της γεωργικής γης που σήμερα αφιερώνεται σε σόγια και καλαμπόκι θα μπορούσε να απελευθερωθεί και να επαναπροσανατολιστεί στην καλλιέργεια τροφίμων για ανθρώπινη κατανάλωση ή να αποδοθεί στη φύση για αποκατάσταση.

Το μεθάνιο των χωματερών: ένας αθέατος κίνδυνος. Η πιο καταστροφική κατάληξη των τροφικών αποβλήτων είναι η ταφή τους σε χωματερές. Εκεί, σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου, τα οργανικά απόβλητα αποσυντίθενται και παράγουν μεθάνιο, ένα από τα ισχυρότερα αέρια του θερμοκηπίου.

Η καθηγήτρια Dou περιγράφει τις χωματερές ως «βιολογικούς ενισχυτές» των εκπομπών. Και όταν μιλάμε για μεγάλες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Κίνα που συνδυάζουν υψηλή κατανάλωση, μεγάλες αγροδιατροφικές αλυσίδες και εξάρτηση από την ταφή, τότε οι αριθμοί γίνονται ανησυχητικοί.

Σύμφωνα με τη μελέτη, εάν αυτές οι τρεις περιοχές σταματούσαν πλήρως την ταφή τροφικών αποβλήτων και εφάρμοζαν ισόποσα τις τρεις κυκλικές πρακτικές, οι εκπομπές μεθανίου θα μειώνονταν σημαντικά. Μόνο στις ΗΠΑ, η μείωση θα ήταν ισοδύναμη με την εξουδετέρωση των εκπομπών από 9 εκατομμύρια αγελάδες!!!

Η κυκλικότητα ξεκινά από εμάς και όπως υπογραμμίζει η καθηγήτρια Dou : «Είμαστε όλοι μέρος της εξίσωσης. Όλοι τρώμε, όλοι παράγουμε απορρίμματα, άρα όλοι έχουμε ρόλο.» Η αλλαγή του συστήματος δεν ξεκινά απαραίτητα από το κράτος ή τις μεγάλες επιχειρήσεις,  ξεκινά από την κουζίνα μας, τις καθημερινές μας επιλογές, την κοινωνική μας συνείδηση.

Ο τελικός στόχος είναι η μετάβαση από ένα γραμμικό μοντέλο κατανάλωσης σε ένα κυκλικό μοντέλο αναγέννησης, όπου η τροφή και τα συστατικά της δεν χάνονται, αλλά επιστρέφουν στο έδαφος, στη ζωή, στο σύστημα.

Ένα ελληνικό παράδειγμα κυκλικής οικονομίας. Η κυκλική αξιοποίηση της οργανικής ύλης δεν είναι θεωρητική υπόθεση. Στην Ελλάδα, ένα αξιόλογο παράδειγμα είναι η εταιρεία Biosolids, η οποία συλλέγει οργανικά υπολείμματα από μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και βιομηχανικές πηγές, και μέσω του εργοστασίου κομποστοποίησης στο Μαυροβούνι Πέλλας, παράγει κομπόστ ενεργούς οργανικής ουσίας υψηλής ποιότητας. Το προϊόν αυτό διατίθεται ξανά στους παραγωγούς, ενισχύοντας τη γονιμότητα και την υγεία του εδάφους, υποκαθιστώντας χημικά λιπάσματα και ενισχύοντας τον κύκλο των θρεπτικών στοιχείων.

Η Biosolids αποδεικνύει στην πράξη ότι η κυκλική οικονομία δεν είναι απλώς μια «πράσινη» ιδέα, είναι ένα λειτουργικό, εφαρμόσιμο και παραγωγικό μοντέλο με οφέλη για όλους: για τη γεωργία, για το περιβάλλον, για την οικονομία.

Ο κόσμος που έρχεται, χτίζεται από τα υπολείμματα του κόσμου που φεύγει. Η διαχείριση της τροφής, ακόμα και αυτής που “περισσεύει”, δεν είναι πια ένα ζήτημα επιλογής. Είναι κρίσιμη υποδομή για τη μετάβαση σε ένα ανθεκτικότερο και δικαιότερο σύστημα διατροφής. Από τη Θεσσαλονίκη μέχρι το Πεκίνο και από τα χωράφια της Πέλλας μέχρι τις δεξαμενές βιοαερίου στην Ολλανδία, ο κόσμος αλλάζει.

More posts. You may also be interested in.