Η Στροφή των Brands στην Κλιματική Δράση. Όταν η Αγορά αναλαμβάνει αυτό που αρνούνται κάποιοι πολιτικοί


Christos D. Katsanos Avatar

·

1 min read 1 min
Η Στροφή των Brands στην Κλιματική Δράση.  Όταν η Αγορά αναλαμβάνει αυτό που αρνούνται κάποιοι πολιτικοί

Από την εποχή που ο Άλ Γκορ πήρε στα χέρια του το Οσκαρ Ειρήνης (2007) για την ταινία An Inconvenient Truth,

έγινε σαφές πως η κλιματική κρίση δεν είναι πια αφηρημένη συζήτηση αλλά μια επείγουσα προτεραιότητα. Μέσα από το Climate Reality Project , ο Αλ Γκορ διατράνωνε ότι η επιστήμη είναι ξεκάθαρη κι ότι οι πολιτικοί που αρνούνται την πραγματικότητα, όπως ο Πρόεδρος Trump σήμερα, δεν μπορούν να καθυστερούν την πρόοδο. Αντιθέτως, οι τεχνολογικοί γίγαντες και top 5 των Best Global Brands 2024 Apple, Microsoft, Amazon, Google και Samsung έχουν ήδη πάρει τη σκυτάλη, κι όχι απλά το βλέπουν ως πράσινο branding, αλλά ως οδηγό στρατηγικής και επιβίωσης.

Στο βάθος αυτού της εξέλιξης, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon ξεκίνησε το Bezos Earth Fund, δεσμεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπίσει το κλίμα και τη φύση. Τον Μάιο του 2025, το fund ανακοίνωσε τα πρώτα 24 πρωτοποριακά έργα που χρηματοδοτεί, δίνει σε κάθε ομάδα από 50.000 δολάρια στο πλαίσιο του AI for Climate and Nature Grand Challenge. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν ανάπτυξη AI για ανίχνευση παράνομων πρακτικών σε δάση, βελτιστοποίηση ενεργειακών δικτύων, μείωση εκπομπών από γεωργία και καινοτομίες πάνω στη δημιουργία πρωτεινών με φυτική προέλευση, ένα δυναμικό δείγμα του πώς οι μεγάλες επενδύσεις στέκονται πίσω από τη μετάφραση της επιστήμης σε λύσεις.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ίδια η Apple παρουσίασε εντυπωσιακή αύξηση βιωσιμότητας. Μείωσε τις εκπομπές της πάνω από 60% σε σχέση με το 2015, συνδυάζοντας μετάβαση στις ανανεώσιμες μορφές ενέργεια και χρήση 99% ανακυκλωμένων σπάνιων γαιών και κοβαλτίου. Τα αποτελέσματα είναι σταθερά. 41 εκατομμύρια τόνοι CO₂ έχουν αποφευχθεί το 2024, ενώ τα εργοστάσια του παγκόσμιου δικτύου προμηθειών της λειτουργούν πλέον με 17,8 GW καθαρής ενέργειας.

Δεν είναι μόνο οι αριθμοί. Η αφήγηση της Apple μετατρέπεται σε στρατηγικό εργαλείο που πείθει καταναλωτές και επενδυτές ότι η τεχνολογία και η περιβαλλοντική ευθύνη βαδίζουν παράλληλα. Η επένδυση στην ανακύκλωση, την καθαρή ενέργεια και τα προϊόντα με λιγότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα δένει με την κεντρική υπόσχεση της εταιρείας ότι θα επιτύχει πλήρη ουδετερότητα άνθρακα έως το 2030.

Παράλληλα, η Microsoft ακολουθεί αυτή την πορεία. Στο πρόσφατο Sustainability Report (Μάιος 2025) αναφέρει καθαρή μείωση ρύπων, προστασία υδάτων (Water Positive), μηδενικά απόβλητα και ευρεία ανακύκλωση σε data centers. Εστιάζει επίσης σε μηδενικές εκπομπές έως το 2025 (Scope 1&2)  ενώ έχει ήδη προστατέψει σχεδόν 16.000 στρέμματα γης για τη διατήρηση οικοσυστημάτων.

Αλλά και η Google (Alphabet) δεν μένει πίσω. Επενδύει σε πιλοτικά έργα ελεγχόμενης σύντηξης, υποστηρίζει προγράμματα MethaneSAT και βελτιστοποίησης με AI, και δηλώνει δέσμευση για μηδενικά απόβλητα και χρήση 100% καθαρής ενέργειας. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Η Κλιματική αλλαγή γίνεται αντιληπτή ως επιχειρηματική αναγκαιότητα και όχι απλώς ως δράση PR.

Η Samsung, τέλος, έχει θέσει στόχους net-zero ως το 2030, χρησιμοποιεί 93,4% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη βασική της μονάδα και πετυχαίνει 97–99% ανακύκλωση υλικών από τα εργοστάσια της.

Αυτά τα πέντε global brands δεν μιλούν απλώς για ESG. Οι δράσεις τους είναι ενσωματωμένες στην επιχειρηματική τους στρατηγική, καθώς εφαρμόζουν τις αρχές double materiality και impact materiality. Αναγνωρίζουν:

  1. Financial materiality: πως οι ESG παράγοντες επηρεάζουν την κερδοφορία, π.χ. κόστος εταιρικού ρίσκου, κανονιστικών αλλαγών, επενδυτικής εμπιστοσύνης.
  2. Impact materiality: τη σημασία των δικών τους κοινωνικών και περιβαλλοντικών συνεπειών.

Και χρησιμοποιούν τα ετήσια ESG reports για να αποδείξουν πως η επιτυχία και οι περιβαλλοντικές τους επιδόσεις δεν είναι ασύνδετα, αλλά συνθήκη απόλυτης συνέργειας.

Σε ελληνικό επίπεδο, ο αντίστοιχος διάλογος έχει ξεκινήσει να αναπτύσσεται δυναμικά. Εταιρείες όπως η Barba Stathis λαμβάνουν υψηλές αξιολογήσεις από πιστοποιήσεις όπως EcoVadis, ενώ η ΤΙΤΑΝ αναγνωρίστηκε για τις βιώσιμες πρακτικές της σε διεθνές επίπεδο. Ξενοδοχειακοί όμιλοι όπως η Mitsis και η Sani/Ikos βρίσκονται ανάμεσα στις πρώτες 50 εταιρείες ESG στην Ελλάδα. Η Alumil έχει ενσωματώσει double materiality στο reporting της. Τα Ελληνικά Χρηματιστήρια απαιτούν όλο και πιο μαζικές αναφορές ESG compliant με τις νέες προδιαγραφές της CSRD. Η εικόνα δεν είναι πλέον αποσπασματική, αρχίζει να είναι τάση εθνικής στρατηγικής.

Στην Ελλάδα, η προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις βιωσιμότητας δεν περιορίζεται στις εισηγμένες ή τις πολυεθνικές. Ίσα-ίσα, μερικές από τις πιο ουσιαστικές καινοτομίες δεν προέρχονται από τα boardrooms των blue chips, αλλά από εταιρείες με απόλυτη εξειδίκευση, που ενσωματώνουν την έννοια του ESG όχι ως συμμόρφωση, αλλά ως λόγο ύπαρξης.

Μια τέτοια περίπτωση είναι η Biosolids, μια καινοτόμος ελληνική επιχείρηση που δεν έχει απλώς «ενσωματώσει» την έννοια της κυκλικής οικονομίας, την εφαρμόζει κυριολεκτικά. Η εταιρεία ασχολείται αποκλειστικά με τη μετατροπή οργανικών αποβλήτων από τη βιομηχανία τροφίμων, τις μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και τα αστικά οργανικά ρεύματα, σε compost υψηλής οργανικής αξίας.

Αυτό το compost, όταν ενσωματώνεται στο έδαφος στη γεωργική παραγωγή, βελτιώνει τη δομή, την υγρασία, την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και μακροπρόθεσμα, αποκαθιστά την υγεία των εδαφών, μια από τις πιο κρίσιμες αλλά συχνά αόρατες πτυχές της κλιματικής προσαρμογής. Όταν μιλάμε για ESG, η Biosolids προσφέρει καθαρό περιβαλλοντικό impact, συνδυάζοντας μετρήσιμη αποτροπή αποβλήτων, αύξηση εδαφικής γονιμότητας και μακροχρόνια δέσμευση άνθρακα από το έδαφος.

Η ουσία είναι ότι τέτοιες εταιρείες δείχνουν πως το ESG δεν είναι απλώς KPI, είναι καινοτομία. Και στην περίπτωση της Biosolids, γίνεται και υπεραξία.Για τη γεωργία, το περιβάλλον και το μέλλον της αλυσίδας τροφίμων στην Ελλάδα.

Πηγές & Τεκμηρίωση:

theguardian.com+11carboncredits.com+11axios.com+11.

apple.com+1esgdive.com+1

macrumors.com.

 

Categories


More posts. You may also be interested in.