The Red Way της Liverpool: Από τους τίτλους στα γήπεδα, στην κορυφή της Βιωσιμότητας


Green Swans Avatar

·

1 min read 1 min

Η Liverpool Football Club (LFC) στέφθηκε πρωταθλήτρια της Premier League για τη σεζόν 2024-25, συνεχίζοντας την εντυπωσιακή της πορεία εντός γηπέδου. Εκτός όμως αγωνιστικού χώρου, ο σύλλογος καταγράφει επίσης αξιοσημείωτες επιδόσεις στον τομέα της βιωσιμότητας, καθιερώνοντάς τον ως έναν από τους πιο «πράσινους» ποδοσφαιρικούς συλλόγους στην Ευρώπη.

Καθώς οι φίλαθλοι πανηγυρίζουν τις νίκες της ομάδας, η Liverpool “σκοράρει” και στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής μέσω της στρατηγικής “The Red Way”, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και τη θέσπιση νέων προτύπων βιωσιμότητας στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Η πορεία της Liverpool προς τη βιωσιμότητα ξεκίνησε επίσημα το 2021 με την έναρξη της στρατηγικής “The Red Way”. Η προσέγγιση βασίζεται σε τρεις πυλώνες: Άνθρωποι, Πλανήτης και Κοινότητες, και ευθυγραμμίζεται με 16 από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Οι περιβαλλοντικοί της στόχοι περιλαμβάνουν:

  • Μείωση των επιχειρησιακών εκπομπών άνθρακα κατά 50% έως το 2030
  • Επίτευξη net zero έως το 2040
  • Ουδετερότητα άνθρακα στο εμπορικό τμήμα έως το 2030

Στην ετήσια αναφορά του Red Way για την περίοδο 2023–24, αναφέρονται μεταξύ άλλων:

  • Μείωση 15% από το σημείο αναφοράς της σεζόν 2019–20
  • Το 96% της ενέργειας στις εγκαταστάσεις προερχόταν από ανανεώσιμες ή χαμηλών εκπομπών πηγές
  • Οι εκπομπές από τις ποδοσφαιρικές δραστηριότητες αντισταθμίστηκαν πλήρως
  • Συνολική μείωση εκπομπών κατά 12,5% σε σύγκριση με το 2022–23

Περισσότερα από 1.000 δέντρα και θάμνοι φυτεύτηκαν, εγκαταστάθηκαν κυψέλες με πληθυσμό 60.000 μελισσών και καλλιεργήθηκαν σε λαχανόκηπους 500 κιλά τροφίμων που καταναλώθηκαν στα εστιατόρια της ομάδας. Όσον αφορά τον χλοοτάπητα του Anfield είναι πλήρως ανακυκλώσιμος και επαναχρησιμοποιείται σε κοινωφελή έργα.

Η Liverpool έχει πιστοποιηθεί με τα πρότυπα ISO 20121 (βιωσιμότητα), ISO 45001 (υγεία & ασφάλεια) και ISO 50001 (διαχείριση ενέργειας), ενώ είναι μέλος των πρωτοβουλιών του ΟΗΕ “Sports for Climate Action Framework” και “Race to Zero”.

Το 2025, η Liverpool ενίσχυσε τις δράσεις της συνεργαζόμενη με την εταιρεία 1PointFive, πάνω στην τεχνολογία αιχμής Direct Air Capture (DAC) για την Αφαίρεση Άνθρακα. Η Direct Air Capture (DAC) είναι μια καινοτόμος τεχνολογία που αφαιρεί διοξείδιο του άνθρακα (CO₂) απευθείας από την ατμόσφαιρα. Μέσω ειδικών φίλτρων και χημικών αντιδράσεων, οι DAC μονάδες δεσμεύουν το CO₂, το οποίο στη συνέχεια μπορεί είτε να αποθηκευτεί μόνιμα υπόγεια είτε να επαναχρησιμοποιηθεί σε βιομηχανικές εφαρμογές. Πρόκειται για ένα κρίσιμο εργαλείο στην προσπάθεια περιορισμού της κλιματικής αλλαγής, καθώς μπορεί να μειώσει τις ήδη υπάρχουσες εκπομπές στην ατμόσφαιρα, και όχι μόνο να αποτρέψει νέες. Οι πιστώσεις που αγόρασε η Liverpool συνδέονται με τη μονάδα STRATOS, που αποτελεί την εγκατάσταση με τη μεγαλύτερη μονάδα DAC στον κόσμο, ικανή να απορροφήσει 500.000 τόνους CO₂ κάθε χρόνο.

Η ομάδα επίσης υπολογίζει τις εκπομπές άνθρακα από τα προϊόντα της (merchandise) απ την παραγωγή μέχρι την πώληση και αγοράζει πιστώσεις αφαίρεσης CO₂

Η πρωτοβουλία αυτή καθιστά τη Liverpool μία από τις πρώτες ομάδες που ενσωματώνει άμεσα τη δέσμευση άνθρακα στα εμπορικά της προϊόντα, προωθώντας ενεργά την οικολογική ευαισθησία και στους φιλάθλους της.

Ας δούμε τι κάνουν και οι αντίπαλοι της Liverpool στην Premier League και ποίες είναι οι πράσινες πρωτοβουλίες τους

Η Manchester City έχει θέσει το στόχο net zero έως το 2030. Επίσης κάνει χρήση 100% ανανεώσιμης ενέργειας, έχει εγκαταστήσει 10.000 ηλιακά πάνελ στη City Football Academy και στο Joie Stadium, εφαρμόζει 90% ανακύκλωση απορριμμάτων που παράγονται στις  ημέρες των αγώνων, ενώ έχει πετύχει μηδενικά απορρίμματα στιςχωματερές.

Όσον αφορά την Arsenal, είναι η πρώτη ομάδα με σύστημα αποθήκευσης ενέργειας 3MW, έχει θέσει το στόχο net zero έως το 2040, κάνει χρήση ανανεώσιμης ενέργειας, έχει καταργήσει τα πλαστικά μιας χρήσης, ενώ έχει προχωρήσει σε δενδροφυτεύσεις και δράσεις προστασίας άγριας ζωής.

Όλες οι ομάδες έχουν υπογράψει το “UN Sports for Climate Action Framework” και ανταγωνίζονται όχι μόνο για τίτλους, αλλά και για την πρωτοκαθεδρία στη βιωσιμότητα.

Τι συμβαίνει όμως στην Ελλάδα;

Στην ελληνική πραγματικότητα, η συζήτηση για το βιώσιμο ποδόσφαιρο μόλις ξεκινά. Παρά το αυξανόμενο ενδιαφέρον για περιβαλλοντικά ζητήματα, λίγες ομάδες έχουν παρουσιάσει συγκροτημένες στρατηγικές βιωσιμότητας.

Η ΑΕΚ στο νέο γήπεδο της την OPAP Arena, έχει ενσωματώσει σύστημα ενεργειακής απόδοσης και λαμβάνει μέτρα μείωσης κατανάλωσης νερού και ηλεκτρισμού. Ο Παναθηναϊκός έχει ξεκινήσει περιορισμένες δράσεις ανακύκλωσης στις εγκαταστάσεις του, ενώ η κατασκευή του νέου γηπέδου στον Βοτανικό αφήνει περιθώρια για μελλοντική ενσωμάτωση πράσινων τεχνολογιών ενώ στον ΠΑΟΚ έχουν καταγραφεί κάποιες δράσεις ευαισθητοποίησης και συνεργασίες με τοπικούς φορείς για περιβαλλοντικά έργα, αλλά χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή στόχους.

Η απουσία θεσμικής πίεσης από φορείς, όπως η Super League και η ΕΠΟ, καθυστερεί την πρόοδο προς τη κατεύθυνση της βιωσιμότητας. Ωστόσο, η δυναμική των διεθνών εξελίξεων μπορεί να αποτελέσει καταλύτη και για τους ελληνικούς συλλόγους.

Καθώς η Liverpool «κυνηγά» τίτλους εντός αγωνιστικού χώρου, παράλληλα αναδεικνύεται σε πρωταθλήτρια και στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Οι φιλόδοξοι στόχοι της, οι καινοτόμες συνεργασίες και η στρατηγική The Red Way δημιουργούν ένα νέο υπόδειγμα βιωσιμότητας στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Το μέλλον ανήκει σε εκείνους που δεν σκοράρουν μόνο, αλλά και νοιάζονται.

——————————–

Πηγές –

https://www.liverpoolfc.com/theredway
https://www.liverpoolfc.com/news/lfc-and-red-way-secure-hat-trick-sustainability-awards
https://carboncredits.com
https://www.linkedin.com/posts/schneider-electric_schneiderelectric-dimand-sustainability-activity-7315016546416832512-d4Kt/?utm_source=chatgpt.com
https://asarchitects.gr/projects-item/paok-fc-new-stadium-toumpa-thessaloniki-greece/?utm_source=chatgpt.com

More posts. You may also be interested in.